Nyt mielessä

27.8.2017Uusi kaupunginhallitusLue lisää »9.4.2017VaalipäiväLue lisää »7.4.2017HenkilöstöjuhlassaLue lisää »
Share |

Kolumni Länsi-Suomessa joulukuussa 2016

Uusiin tehtäviin

Viime viikko oli Rauman kaupungille vallan poikkeuksellinen rekrytointiviikko. Maanantaina kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Vesa Lakaniemi valittiin Eurajoen kunnanjohtajaksi ja perjantaina kaupungin suunnitelujohtaja Asko Aro-Heinilä valittiin Satakuntaliittoon maakuntajohtajaksi.

Tämä kertoo ainakin siitä, että Rauman kaupungilla on erinomaista virkamieskuntaa. Olen minä tämän toki ennenkin tiennyt, mutta mukavaa on huomata, että tyyrispalkkaiset henkilöarvioinnin ammattilaiset arvostetuissa konsulttifirmoissa päätyvät samaan johtopäätökseen. Siitäkin valinnat kertovat, että virkauraa Rauman kaupungilla ei pidetä hakijalle rasitteena Eurajoella tai Satakunnassa.

Molemmat, sekä rajanaapurimme Eurajoki, että kotimaakuntamme Satakunta ovat Rauman kaupungille kovin tärkeitä yhteistyökumppaneita.  Tai ainakin niiden pitäisi olla.

Kyllä menneisyydestä sellaisiakin yhteistyöyrityksiä muistetaan, mitkä ovat päättyneet puolin ja toisin ”pidä tunkkis” –tyyppiseen päätelmään.

Sehän on mennyt niin, että jos Rauman ja Eurajoen väleissä syntyy hankausta, Eurajoella jostain kolostaan pomppaa esiin kuntaliitoksen peikko ja lopulta kaikki yhteistyö ylimielisen isoveljen kanssa nähdään salajuonena kuntaliitoksen läpi ajamiseksi. Vaikka ei olekaan.

Kun taas Rauman ja muun Satakunnan väleissä syntyy hankausta, perinteisesti Raumalla on alettu jankuttamaan maakunnan vaihtamisesta ja lopulta kaikki yhteistyö oman maakunnan kanssa on kilpistynyt siihen, että ne jyrää meitin. Vaikka eivät jyrääkään.

Viime aikoina, erityisesti kuluneen vuoden aikana, näistä vanhoista käyttäytymismalleista ja ikiaikaisista poteroista on selvästi päästy irrottautumaan. Ihan tekemisen meininkihän näillä nurkilla on ollut. Se, että jatkossa sekä Eurajoella että Satakuntaliitolla on Rauman, raumalaiset ja kaupungin organisaatiokulttuurin läpikotaisin tuntevat ykkösvirkamiehet, voi hyvinkin tätä myönteistä kehitystä edelleen edesauttaa.

Uudet johtajat hyvinä virkamiehinä luonnollisesti edistävät uuden työnantajansa etuja ja noudattavat luottamushenkilöjohdon linjauksia. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Mutta eivät he työpaikkaa vaihtaessaan toisiksi ihmisiksi muutu. Kun ovat nykyisissä töissään ansainneet sekä työyhteisön että luottamushenkilöiden luottamuksen ja kunnioituksen, mikään ei estä suoria ja rehtejä puhevälejä Raumalle jatkossakaan. Myös silloin, kun asioista ollaan eri mieltä.

Kuntien välistä yhteistyötä tai maakuntauudistuksia eivät tee kunnat ja maakuntaliitot. Niitä tekevät elävät ihmiset; virkamiehet ja luottamushenkilöt. Siksi kuntamaailmassa vallitsevat samat lainalaisuudet kuin muussakin ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ihmisillä ja ihmisten suhteilla on merkitystä. Mitä vähemmän aikaa ja energiaa kuluu turhanaikaiseen mullitteluun, sitä enemmän tilaa jää asioita eteenpäin vievälle työlle. Kunnallismaailmassa tämän työn tuloksena kuuluisi syntyä parhaalla mahdollisella tavalla alueen ihmisille palveluita ja kotiseudulle elinvoimaa – ja sitä tehdään veronmaksajien rahoilla.