Nyt mielessä

27.8.2017Uusi kaupunginhallitusLue lisää »9.4.2017VaalipäiväLue lisää »7.4.2017HenkilöstöjuhlassaLue lisää »
Share |

Kolumni Länsi-Suomessa elokuussa 2015

Kouluun, kouluun!

Kauan odotetuista kesäkeleistä huolimatta tämä viikko koulunaloituksineen avaa syksyn ja paluun arkeen. Normaali arkirytmi tuntuu taas mukavalta ja tervetulleelta. Koululaisen ei sellaisia tuntemuksia tietenkään ole soveliasta ääneen tunnustaa.

Raumalaisessa koulunaloituksessa erityinen mielenkiinto kohdistuu sisäilmaongelmien vuoksi evakkoon joutuneen Uotilanrinteen yläkoulun käynnistymiseen väliaikaisissa tiloissa. Koulua käydään pääosin Otan koululla, joka vapautui keväällä Satakunnan Ammattikorkeakoulun käytöstä. Koko koulu on nyt seiskaluokkalaisen asemassa: kaikille kaikki on aluksi uutta, henkilökunnallekin. Syksy syksyn jälkeen ne seiskatkin ovat ensikaaoksen jälkeen koulunkäynnin syrjästä kiinni saaneet, niin tässäkin tulee käymään.

Keväällä sain osallistua vanhanmallisen Uotilanrinteen yläkoulun maailmanhistorian viimeiseen kevätjuhlaan. Juhlailmassa oli haikeuden ja epävarmuuden lisäksi tulevaisuudenuskoa. Opettajan juhlapuheessa toivottiin kaikilta positiivista asennetta syksyyn. Siihen toiveeseen on helppo yhtyä. Aivan kaikkeen ei varmasti ole osattu ennalta valmistautua, mutta eteen tulevat ongelmat ovat ihmisten ratkaistavissa ja sitä helpommin, mitä vähemmän on ennalta päätetty, ettei tämä tule onnistumaan. Kannattaa muistaa, että syy vanhoista tiloista luopumiseen oli kuitenkin henkilökunnan ja oppilaiden terveyden turvaamisessa.

Nyt on tärkeintä keskittyä koulutyön käynnistämiseen ja tarjota kaikki mahdollinen apu ja tuki Uotilanrinteen väelle tässä ruljanssissa. Mutta aivan pian, kun rutiinit alkavat löytyä, on aika siirtää katse tulevaisuuteen.

Aihekokonaisuudesta ”Rauman yläkoulu- ja lukioverkko” valtuusto päätti keväällä vain sen, että kaupungin ainoa lukio aloittaa syksyllä 2016 Otan koulun tiloissa. Tämän päätöksen myötä kesän aikana Otassa ahkeroineet remonttimiehet saivat suunnitelmat siitä, mitä käyttöä varten remonttia lopulta tehdään. Lukion tulevan fysiikanluokan vesipisteiden olisi syytä olla jo alkuunsa oikealla paikalla, jotta juuri valettua lattiaa ei heti seuraavana syksynä tarvitse piikata auki.

Muilta osin yläkouluverkon tulevaisuus on auki ja tulee valtuuston päätettäväksi syksyllä.  Kun verkosta puhutaan, on mietittävä, miten verkkomaisesti yläkoulut kaupungin alueelle maantieteellisesti sijoittuvat ja mahdollistavat sujuvat koulumatkat kaupungin eri osista.

Normaalikoulu toimii yhtenäiskouluna ykkösestä ysiin Seminaarinmäellä ja turvaa Raumalle äärimmäisen tärkeän opettajainkoulutuksen harjoittelumahdollisuudet. Raumanmeri taas tarjoaa yläkoulupaikan kaupungin pohjoisosista tuleville, mutta keskustan, etelän ja idän alakoululaisten yläkouluun jatkaminen on nyt tapetilla. Lukiolta keväällä 2016 tyhjäksi jäävä Nummenvahen kiinteistö taitaa olla aika itseoikeutettu yläkoulun paikka keskustan ja eteläisten kaupunginosien nuorille. Yläkoulun kaveriksi  Aronahteelle sopisi  kansalaisopisto, kenties myös musiikkiopisto. Kansalaisopistolle muutto olisikin paluu takaisin kotiin. Kansalaisopiston uudelleen sijoittuminen taas mahdollistaisi vihdoinkin Aittakarinkadun vanhan Lyseon vajaakäyttöisistä tiloista luopumisen. Melko mutkikkaasta paletista tässä on kyse.

Uotilanrinteen yläkoulu on historialtaan Rauman maalaiskunnan, Lapin ja Kodisjoen yhteinen opinahjo. Tästä historiasta johtuen kouluun on tultu osin melko epäloogisia reittejä, keskustan kautta ja toisen yläkoulun ohi. Kun kuntarajat ovat poistuneet, koko aluetta pitää tarkastella nyt yhtenäisesti ja miettiä, miten palvelut olisi järkevää sijoittaa, ei historian vaan palvelun käyttäjien näkökulmasta. Osalle Uotilanrinteen yläkoulun oppilaista Nummenvahe olisi Uotilaa loogisempi koulunpaikka, joka lyhentäisi koulumatkoja ja sitä kautta myös koulupäivän pituutta. Kaupungin itäosista katsoen asia on taas päinvastoin. Uotilan ja Lapin alakoulujen lapsille Uotila on ollut ihanteellinen yläkoulun paikka ja pienemmän yläkoulun sijoittuminen sinne jatkossakin olisi hyvin perusteltua.

Uotilan kylän osalta on joka tapauksessa tehtävä isoja päätöksiä. Tällä hetkellä Uotilan alakoulu toimii väliaikaisissa vuokratiloissa. Kolmen vuoden vuokrakaudesta käynnistyy nyt toinen lukuvuosi, joten pian pitää ratkaista, jatketaanko vuokrasopimusta ja kuinka pitkään. Toisaalta kaupungilla on omia, mutta käyttämättömiä kiinteistöjä Uotilassa 15.000 neliön verran; alakoulu, yläkoulu ja terveysasema. On kokonaan ratkaisematta, mitä näille tehdään, puretaanko, myydäänkö vai remontoidaanko ja mihin tarkoitukseen?

Päättämättömyydellä on hintalappunsa silläkin. Pelkän Uotilan alakoulun vanhojen tilojen ylläpitäminen maksaa vuodessa jopa noin 75.000 euroa – vaikka siellä ei koulua käydäkään. Uudisinvestointien suhteen vaaditaan tiukkaa taloudellisuutta, mutta samaan aikaan tyhjien ja vajaakäyttöisten kiinteistöjen ylläpidolla kaadamme rahaa Kankkulan kaivoon, vuodesta toiseen.  Outo yhtälö.

luun!