Nyt mielessä

27.8.2017Uusi kaupunginhallitusLue lisää »9.4.2017VaalipäiväLue lisää »7.4.2017HenkilöstöjuhlassaLue lisää »
Share |

Kolumni Länsi-Suomessa lokakuussa 2015

Voi pyhä himmeli sentään!

Eräänä viime viikon aamuna Satakunnan Radion toimittajat hauskuttivat kuulijoitaan kertomalla, että Rauman tekninen lautakunta aikoo kieltää jouluhimmelit. Minäkin tirskuin mukana, kunnes huomasin, että tämä ei olekaan vitsi. Naapurikylän jouluhimmelit keikkuvat ihan oikeasti vastatuulessa.

Lapin Ylisenpään eli Lapinjoen yläjuoksun kylissä toimii puuhakas kyläyhdistys, Kylärinki. Kyläjoulukalenteri alueen pihoissa ja aitoissa alkaa jo olla perinne, mutta tämän vuoden jouluksi kylärinkiläiset päättivät tehdä Kodiksamista varsinaisen joulukylän valaisemalla kylänraitin lyhtypylväisiin ripustettavilla himmeleillä. Mallia oli haettu Kotkan kaupungilta, jossa nämä sähköputkesta kokon askarrellut ja led-valoin valaistut metrin halkaisijaltaan olevat ulkokoristeet ovat saaneet suuren suosion. Kyse on vähän kuin taannoisen kanaalin henkarihimmelin maalaisserkusta, perinteisen himmelin muotoinen, mutta nykyaikaisin materiaalein ja ulkotiloihin sopivassa mittakaavassa toteutettuna.

Yleisen tien sähkötolppiin ei tokikaan voi omin päin ryhtyä mitään virityksiä tekemään, kyllä Kyläringissä tämä tiedostettiin. Siispä piti ryhtyä tutkimaan, miten ja kenen luvalla idea voidaan viedä toteutukseen.

Kodiksamintien tienpitäjänä toimii valtio, jonka puhevaltaa käyttää Varsinais-Suomen ELY-keskus, joskin himmeliasiasta lausuntoa antaneen vastuuhenkilön työpöytä näkyi sijainneen Tampereella. Valaisinpylväät tiellä kuitenkin ovat Rauman kaupungin omaisuutta. Paitsi niin kutsutut yhteiskäyttöpylväät, joissa valaistuksen lisäksi kulkee sähkö- ja puhelinpiuhat. Näitäkin pylväitä osuu olemaan joitakin Kodiksamissa ja ne omistaa sähköverkkoyhtiö, joka näillä seuduin on Vakka-Suomen Voima Oy. Valaisinpylväiden kunnossapidosta ja niihin tulevista asennuksista taasen vastaa verkostourakointiyhtiö Vertek Oy.

Melkoisen hallintohimmelin olemme pystyneet niinkin arkisen asian kuin lyhtypylväiden ympärille luomaan! Tämän himmelin uumenista lähtivät vihreää valoa hankkeelleen etsimään kylärinkiläiset jo viime maaliskuussa. Vakuuttivat hoitavansa himmeleiden rakentamisen, ripustamisen ja purun kyläläisten voimin ja varoin, kaupungilta pyysivät lupaa hankkeen toteuttamiselle ja sähköpistokkeita pylväisiin.

Nyt, reilut puoli vuotta hallintohimmeleiden rattaissa pyörittyään, parissa teknisen lautakunnan kokouksessa käsiteltynä ja eri tahojen virallisten ja epävirallisten lausuntojen ryydittämänä jouluhimmeliasia on tullut päätökseensä. Se ei käy, se ei kertakaikkiaan käy.

Eri tahojen kieltolauseet ovat tuttuja ja turvallisia. Jos kuitenkin tulee niitä kustannuksia. Säästöbudjetilla ei voi laskea, että viidentoista sähköpistokkeen hinnalla saanee puolitoista minuuttia myönteistä julkisuutta Lounais-Suomen TV-uutisissa joulun alla. Imagokampanjat ja sähköpistokkeet rahoitetaan eri momentilta kaupungin budjetissa, eikä niitä ole syytä yhdistää.

Jos nyt yhdelle annetaan lupa, niin se toimii ennakkotapauksena muille. Nii-in, mitä sellaisesta maailmasta tulisi, että muutkin alkaisivat kodiksamilaisten tavoin itse ajattelemaan, mitä voisivat oman elinympäristönsä hyväksi ja viihtyisyydeksi tehdä, uhkaisivat kääriä hihansa ja ryhtyä töihin. Voisi olla kovin eloisa ja valoisa sellainen kotikaupunki, eikä se ole oikein sopivaa.

Ja liikenneturvallisuus! Kukapa sitä haluaisi vaarantaa. Kuoppaiset päällysteet ja harvenevat lumenaurauskerrat ovat pieniä riskejä jouluhimmeleihin verrattuna. Toki voi vanha lyhtypylväs keikahtaa kumoon kymmenkiloisen himmelin aiheuttamasta tuulikuormasta ja liiskata alleen pahaa-aavistamattoman autoilijan. En pysty sanomaan, että se olisi mahdotonta. Kylällä on jo alettu odottamaan, koska ELY-keskus asentaa Kodiksamintielle liikennemerkin, joka kieltää kahdeksaa pulskaa varista istahtamasta yhtä aikaa lyhtypylvään nokkaan…

Mutta vakavasti puhuen: joskus julkishallinnon yhteisöissä kallista työaikaa käytetään uusien ajatusten varmuudenvuoksi-torppaamiseen ja vastuun siirtelyyn. Jospa se aika käytettäisiin asioiden mahdollistamiseen. Se olisi kuulkaa aivan vallankumouksellinen toimintakulttuurin muutos se.