Nyt mielessä

27.8.2017Uusi kaupunginhallitusLue lisää »9.4.2017VaalipäiväLue lisää »7.4.2017HenkilöstöjuhlassaLue lisää »
Share |

Paras -hankkeesta, julkaistu Lallissa 04/2007

 

 

Kumman kaa?

 

Maakunnan kunnalliselämä on viimeaikoina ollut kuin villi senssibaari: Löytyy parisuhdetta ja monisuhdetta salarakkaineen, vakaumuksellisia sinkkuja vilisee, kosintoja on esitetty ja rukkasia annettu sekä uusia kumppaneita etsitty niin kiivaaseen tahtiin, että kaikista variaatioista tuskin kukaan on enää kärryillä. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen osaan kuntarakenne on paneuduttu ilmeisellä antaumuksella.

 

Kuntayhteistyötä ja kuntaliitoksia eivät tee kunnat. Niitä tekevät elävät ihmiset, virkamiehet ja luottamushenkilöt. Siksi kuntamaailmassa vallitsevat samat lainalaisuudet kuin muussakin ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Jos kosijan ensimmäiset sanat ovat "Mitä minä tästä hyödyn?" rukkaset tulee ja molempiin käsiin ( - jos kosittava ei ole jo aivan epätoivoinen tapaus). Jos taas lähestyminen on tyyliä "Mikä on meille molemmille PARASTA?" voi olla, ettei korville tule ihan heti.

 

Entäpä palvelurakenneuudistus? Kuka on kuullut, mitä uusien pari- ja monikuntien on tarkoitus tehdä selvitäkseen, siis sitten, kun porkkanarahat on popsittu pois? Vastaukseksi ei riitä ylimielinen tuhahdus, että iiiiison kunnan muodostamisella saadaan kuitenkin enemmän etuja. Sellaisella vastauksella vain vahvistetaan ennakkoluuloja: on tässä ennenkin palveluja tehostettu ja yleensä ne ovat silloin keskittyneet suuriin yksiköihin kauas pois. Ennakkoluuloisuus on tervettä, kokemuksen kasvattamaa itsesuojeluvaistoa. Kunnes toisin todistetaan. Jos jossain on visio siitä, miten palvelut tulevaisuudessa turvataan kaikille kuntalaisille laadukkaina, kohtuullisen matkan päässä kotoa ja kustannuksilla, joilla emme tee konkurssia, niin nyt olisi hyvä hetki vääntää se visio rautalangasta meille muille. Ilman sitä sisältöä hallintorajojen ja lain vaatimien asukasmäärien kanssa puuhastelusta tulee paras pannukakku.

 

Minunkin muistini aikana maailma on muuttunut. Tekninen kehitys on ollut valtavaa, tietoliikenne mullistunut. Ihmiset liikkuvat arjessaan aiempaa paljon laajemmalla alueella niin ostoksilla kuin työmatkoilla ja vapaa-ajan harrastuksissaan. Koska viimeksi ylitit kuntarajan? Huomasitko sen jotenkin? Liikkuvuus on lisännyt myös kuntien riippuvuutta toinen toistensa ja koko seudun menestyksestä ja työllisyyskehityksestä. Samassa veneessä tässä ollaan. Tuntuu luontevalle, että jollain aikavälillä myös kuntarajat voivat seurata ihmisten arjessa tapahtunutta muutosta.

 

Tavallisen ihmisen elämänpiiri on jo nyt kuntaa suurempi alue. Usein alue, jolla on yhteistä historiaa, kuntayhteistyötä, valmiita ihmissuhdeverkostoja ja samankaltaista toimintakulttuuria - luonnollisesti myös paljon poltettuja siltoja ja epäluuloja. Kuten vaikkapa Pyhäjärviseutu tai Vakka-Suomi tai Rauman ympäristö.