Nyt mielessä

27.8.2017Uusi kaupunginhallitusLue lisää »9.4.2017VaalipäiväLue lisää »7.4.2017HenkilöstöjuhlassaLue lisää »
Share |

Kolumni sanomalehti Länsi-Suomessa 15.9.2010

Kylässä Kodisjoella

 

Lähimpänä olevat nähtävyydet jäävät yleensä näkemättä. Tätä totuutta noudattaen tunnustan, että en ole eläessäni käynyt kuin pari kertaa Kodisjoella ja edellisestä kerrasta on vierähtänyt viitisentoista vuotta. Viime viikolla tuli korjattua tämä aukko sivistyksessä.

 

Kun astuin kyläkoulun pihalla autosta ulos, vastassa oli siisti, taskukokoinen idylli. Kirkko, kyläkauppa kahvioineen, koulu, kirjasto, päivähoito, terveystalo ja paloasema näkyvissä yhdellä silmäyksellä. Mitäpä muuta turvalliseen elämään ihminen enää muuta tarvitseekaan. Varsinkin, kun liki vartissa Kodisjoelta hurauttaa hyvää uutta tietä pitkin Rauman jäähallin nurkalle.

 

Pori-Noormarkku kuntaliitoksen toteuduttua muistan kissankokoisen otsikoinnin Satakunnan Kansassa siitä, miten hienon ja monipuolistavan lisän Porin tonttitarjontaan Noormarkku tuo. Ei ole moista hehkutusta näkynyt Raumalla Kodisjoen ja Lapin osalta. Kodisjoen kylänraitilla tulee taas mieleen, että kylläpä pitäisi! Näin valmista palveluvarustusta aivan kaupungin kainalossa ei kannata jättää vajaakäytölle. Kyläläiset itse ovatkin tämän tiedostaneet ja ottaneet elinvoimatalkoot ilmeisen tosissaan: Kodisjoelle syntyy tämän vuoden puolella yksitoista uutta vauvaa.

 

Kyläkäynnin tarkoitus oli tutustua kuntaliitossopimuksessa mainittuun koulun liikuntahalliin. Asian tausta juontaa Kodisjoen kunnan itsenäisyydenajan viimeiseen suureen ponnistukseen, kouluremonttiin. Manner-Suomen pienin kunta ei uskaltanut kouluremonttiin ottaa niin isoa lainaa, mitä olisi vaatinut sisäliikuntatilan rakentaminen riittämään vaikkapa lentopallokentälle. Laajennukselle kuitenkin jätettiin varaus, jopa niin, että tulevassa laajennuksessa siirrettäväksi suunnitellun seinän ulkopuolelta on pihan asvaltointikin jätetty tekemättä. Ajateltiin, että sitten kun kunnan rahat riittävät koululiikuntatilan laajentamiseen myös aikuisten iltakäyttöä palvelevaksi, tien toisella puolella oleva ”palloiluhalli”, joka oikeastaan on vapaapalokunnan autotalli, saadaan palautettua alkuperäistarkoitustaan vastaavaan käyttöön. Palotallin katon alle mahtuisi myös purkukuntoisessa talossa majaileva nuorisotila ja kenties kansalaisopiston tai yhdistysten tiloja.

 

Nämä suunnitelmat tuotiin myös kuntaliitosneuvotteluihin, niinpä sekä koulun liikuntahallin laajennus, että nykyisen palloiluhallin muutostyöt on Kodisjoen ja Rauman kuntaliitoksen hallinnon ja palvelujen järjestämissopimukseen kirjattu. Sopimuskausi on 2007-2011. Hanketta on myös kyseenalaistettu, käyttäjävolyymit kun ovat kovin erilaisia kuin keskikaupungilla. Ja totta, kun itse seisoin kyläkoulun uudessa ja valoisassa, joskin pienessä, liikuntahallissa, olin aivan varma, ettei sen laajennus ole kaikkein kiireellisin ja päällekaatuvin koko kaupungin investointikohteista. Se tässä asiassa ei olekaan oleellista.

 

Hankkeiden tarpeellisuus ja aikataulutus on arvioitu kuntaliitosneuvotteluissa. Kun molemmin puolin pöytää on päästy yhteisymmärrykseen näiden tarkoituksenmukaisuudesta, on hankkeet kirjattu sopimusluonnokseen. Tätä sopimusta kaikkine keppeineen ja porkkanoineen molempien kunnallisvaltuustojen jäsenet ovat päässeet punnitsemaan ja nimenomaisesti sen pohjalta molemmat valtuustot ovat liitoksesta päättäneet, kaupunki yksimielisesti, Kodisjoki äänestäen 8-5. Kyseenalaistamisen hetki on ollut ennen tätä äänestystä, nyt keskustelemme enää kaupungin maineesta sopimuskumppanina.

 

Sopimuskauden vieminen läpi kunnialla – tai kunniatta – rakentaa yhteiselollemme kivijalkaa tässä kovin uudenlaisessa, laajentuneessa kotikaupungissamme. Imagoa voi yrittää ostaa konsulteilta, maine syntyy kokemuksen kautta.