Nyt mielessä

27.8.2017Uusi kaupunginhallitusLue lisää »9.4.2017VaalipäiväLue lisää »7.4.2017HenkilöstöjuhlassaLue lisää »
Share |

patolampi.jpgLähidemokratia

Demokratia on kova juttu. Kysykää vaikka niiltä kansoilta, joilla tätä herkkua ei ole.

Kuntien suurentuessa kunnan ja kuntalaisen suhde etääntyy. Jotain merkityksellistä menetetään, jos kunta lakkaa olemasta meidän ihmisten oma, yhteinen yhteisö ja muuttuu koneistoksi tuolla jossain, jos kunta menettää kasvonsa. Ei tätä kehitystä kuulu hyväksyä. Isommankin kunnan on oltava olemassa kuntalaisia varten ja kuntalaisia kuunnellen.

Aivan erityisesti minua kiinnostaa suoran käyttäjädemokratian kehittäminen. Se, miten itse voit vaikuttaa juuri sen päiväkodin asioihin, missä lapsesi on hoidossa tai juuri sen vanhainkodin asioihin, jossa oma läheisesi asuu.

Pienessä kunnassa pieniin arkisiin asioihin voi vaikuttaa valtuuston kautta. Rauman kokoisessa kaupungissa joka pyörätelineen paikkaa ei valtuusto voi käsitellä. Sen sijaan valtuuston tehtävä on luoda toimintamallit, joilla toisenlaisia - helpompia, suorempia ja nopeampia - kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia vahvistetaan.

Uuden valtuustokauden alkaessa kesällä 2017 Raumalla astuu voimaan myös kaupungin organisaatiouudistus. Osana uudistusta on selvitettävä, millä toimilla kautta linjan voimme parantaa kuntalaisten tiedonsaantia ja vaikutusmahdollisuuksia, kokemusta osallisuudesta. Tähän meitä velvoittaa samaan aikaan käytäntöön astuva uusi kuntalakikin.

Palautteen kerääminen kuntapalvelujen onnistumisesta on tehtävä normaaliksi käytännöksi. Saadun palautteen kuuluu vaikuttaa kunnan toimintaan ja päätöksentekoon.

Kokemus kuulluksi tulemisesta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta on huolenpitoa. Niin kodissa kuin kunnassakin.