Nyt mielessä

27.8.2017Uusi kaupunginhallitusLue lisää »9.4.2017VaalipäiväLue lisää »7.4.2017HenkilöstöjuhlassaLue lisää »
Share |

torilla2.jpgTaloustyöt

Koska säästämisestä tuli kirosana?

Menojen ja tulojen tasapaino on kuntataloudessa yhtä merkityksellinen asia kuin kotitaloudessa.

Kunnalliselämässä kutakuinkin kaikki raha on meidän omista taskuistamme kotoisin, eri muotoisina veroina ja maksuina kerättyä, valtion tai kunnan kirstun kautta kierrätettyä. Velatkin maksetaan samalla tavalla, me maksamme. Mitä tehokkaammin kunta toimii, sitä vähemmän pitää maksaa veroja ja sitä enemmän sinulla ja minulla on rahaa omassa lompakossamme kaupan kassalla.

Taloudessa myös aikaperspektiivi on tärkeä. Lyhyen aikavälin kulu voi tuoda pitkän aikavälin säästön. Panostus ennaltaehkäiseviin toimiin nyt, tuo säästöä tulevaisuuden korjaaviin kuluihin. Tällainen säästäminen on inhimilliseltä kannalta ajateltuna kaikkein viisainta.

Kunnan tehokkuus ei ole ihmisten kiusaamista, ei kuntalaisten eikä kuntatyöntekijöiden. Paremminkin se on nykyaikaisten työtapojen ja -välineiden käyttöä, hyvää henkilöstöhallintoa, oikea-aikaista puuttumista, kustannustietoista ja uudistavaa työotetta tai ennakkoluulottomuutta palveluiden järjestämistavoissa. Tekemisen meininkiä!

Miten samalla rahalla voidaan saada enemmän aikaan? Miksi joku toinen kunta tai yksityinen palvelun tarjoaja pääsee parempaan tulokseen kuin me? Sellaisista tapauksista pitää ottaa opiksi. Kuntien väliset tehokkuuserot ovat suuremmat, kuin kuntien yleishallintoon käyttämät kustannukset. Siksi kuntarajoja tärkeämpää on se, mitä rajojen sisällä tehdään.

Myös kunnan tulopuolesta on lupa kantaa huolta. Niin kuin vaikkapa siitä, että alueen elinkeinoelämällä riittää uskoa tulevaisuuteen sekä palkanmaksukykyä ja veronmaksukykyä. Usein puhutaan suurista tai uusista yrityksistä. Vielä merkityksellisempää on muistaa huolehtia pienten ja keskisuurten sekä täällä jo toimivien yritysten pärjäämisen edellytyksistä.

Kotia ei tee onnelliseksi pulska lompakko. Samoin on kunnalliselämässä, positiivinen tilinpäätös ei ole itsetarkoitus. Se on keino turvata kuntapalvelut. Alkavalla valtuustokaudella talouden järjestäminen uudella tavalla nousee entistä merkityksellisemmäksi, kun noin puolet kaupungin nykyisistä työntekijöistä siirtyy maakunnan palkkalistoille ja mukana siirtyy näitä palveluita vastaava osuus verotuloista.

torilla2.jpg